Checklista A-Ö

Trivselregler och annan praktisk information hittar du här.

Checklista A – Ö

Att bo i bostadsrätt
Att bo i bostadsrättsförening innebär att du har möjlighet att påverka ditt boende och att du har en rad rättigheter. Men det innebär också att du har vissa skyldigheter. Eftersom vi äger fastigheterna gemensamt är det i allas ansvar att vi förvaltar dem bra. Att bo i en bostadsförening betyder att vi är beroende av att medlemmar ställer upp och arbetar. Allt engagemang är välkommet!

Som bostadsrättsinnehavare har du skyldighet och ansvar att sköta och underhålla din lägenhet. Detta ansvar betyder att du har möjlighet att utrusta din lägenhet efter eget tycke och smak och att du har rätt att göra förändringar. Vid större förändringar måste man enligt Bostadsrättslagen ha styrelsens tillstånd. Det innebär också att det är du som ansvarar för och står för kostnader som rör lägenhetens inre. Föreningen ansvarar för fastigheten som sådan och det yttre underhållet.

Att bo i bostadsrätt ger inte samma frihet som att äga sin egen fastighet och inte samma trygghet som om man bor i hyresrätt.

Som medlem i en bostadsrättsförening har du möjlighet att påverka ditt boende och detta är en av anledningarna till varför boendeformen har blivit så vanlig och populär.

Medlemmar kan lämna förslag (motion) till föreningsstämman som hålls varje år. Om tillräckligt många medlemmar stödjer och röstar ja till förslaget måste styrelsen se till att det verklighet. Man kan också välja att engagera sig genom att bli förtroendevald och till exempel ingå i styrelsen. Man kan också kontakta styrelsen om man har förslag till förändringar och förbättringar.
Lite mer information från styrelsen om att bo i bostadsrätt hittar du här. Ett informationsblad från SBC om vem som ansvarar för vad hittar du här.

Andrahandsuthyrning - se rubrik "Hyra ut i andra hand"

Ansvarsfördelning
Vems ansvar är det när något går sönder. Bostadsrätterna publicerade en artikel i Bostadrätterna direkt som finns att läsa här. Där finns en tabell med vem som ansvarar för vad.. Där finns en tabell med vem som ansvarar för vad.

Avlopp
Våra avloppsrör är plaströr. Här finns lite information om hur du sköter dina avlopp på bästa sätt.
Du får INTE använda KAUSTIKSODA i våra avlopp!
Vattenlås och de delar av avlopp som ligger ovan golv är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Det är därför viktigt att du håller rent i avlopp och golvbrunnar.

Tips! Låt en maskindisktablett smälta ner med hett vatten i köksvasken någon gång i månaden, det hjälper till att hålla rent.

Avlopp från tvättmaskin
Avloppet från tvättmaskinen har en tendens att korka igen. Det rekommenderas att göra rent avloppet en gång per år. Här finns instruktion på hur du går tillväga. Underhåll Vattenlas-Tvättmaskin.pdf

Avlopp som kluckar
Den som besväras av kluckande avlopp kan ta kontakt med styrelsen. Man beställer en spolning av avloppsrören, och då bör kluckandet försvinna. Om anledningen till kluckandet ligger i vattenlåset eller rören inne i lägenheten, så står medlemmen för kostnaden. Om anledningen ligger i avloppsstammen, dvs den del av rören som ligger under golvet/inne i väggen, så står föreningen för kostnaden.

Balkonger
BRF sandskogen Anvisningar för fasader och balkonger juni 2021.pdf

Barnvagnar
Barnvagnar får inte förvaras i trapphusen, läs mer nedan  under rubriken Trapphus.

Bilkörning på området
Tänk på att det är många som går och cyklar på området. Många är barn med sämre trafikvana. Kör därför till och från parkeringen på de gåendes villkor.

Brand och säkerhet
Varje lägenhetsinnehavare ansvarar för sin egen säkerhet. Du måste ha brandvarnare uppsatt i din lägenhet. Att ha brandsläckare rekommenderas starkt.

Det är förbjudet att ha barnvagnar, cyklar, dörrmattor, sopor och annat i trapphusen. Det beror bland annat på att det kan utgöra en fara i händelse av brand. Rökutvecklingen går så snabbt att det hindrar utrymning genom trapphuset. Lär mer under rubriken Trapphus nedan.

Tänk på att inte ha öppen låga vid grillning på balkong. Läs mer nedan under rubriken Grillning.

Brandvarnare

Föreningen har installerat brandvarnare i samtliga lägenheter. 
Några lägenheter har elanslutna brandvarnare. Dessa har ett reservbatteri som går in vid t ex strömavbrott. Samtliga medlemmar har fått en bruksanvisning, som hör till lägenheten och skall överlämnas vid ägarbyte.

Några har icke elanslutna brandvarnare som monterats när de elanslutna slutat fungera.


Medlemmarna ska testa brandvarnare i sin lägenhet minst en gång per år. 
Underhållsansvar för brandvarnare gäller enligt föreningens stadgar.
Samtliga lägenheter skall ha fungerande brandvarnare.

Om din brandvarnare slutat fungera, se i Boappa hur byte går till.

Brandvarnare - Bruksanvisning

Här finns bruksanvisning till våra elanslutna brandvarnare - Brandvarnare E6303421_Bruksanvisning_KI-10B.pdf

Buskar/Häck på markplan
Du får lov att plantera buskar innanför ditt skötselområde på markplan. Buskarna får inte vara högre än till balkonggolvet på grannen ovanför (dvs balkongtaket på din uteplats), då måste du klippa till den nivån. Om buskarna skymmer sikten vid utfart eller vid gång/cykelbana måste du se till att buskarna håller sig inom den höjd som anges i kommunens riktlinjer. Kommunens riktlinjer kan du ta del av på kommunens hemsida.
Ett utrymme om 50 cm från fasaden ska hållas fritt. 

Byte av lås
Om du skall byta lås til din lägenhet måste det göras i samråd med Låssamordnare. Låssamordnare är Belinda Sjöstrand, Marmorgatan 100.

Cykelförråd
Vid varje hus finns cykelförråd. Tyvärr är utrymmena begränsade. Så visa hänsyn när du parkerar din cykel. Är cykelförrådet fullt ska du inte parkera din cykel så att du blockerar andras. Välj ett annat cykelförråd istället. Föräldrar ansvarar för hur barnen parkerar sina cyklar.

Är du rädd om din cykel och inte vill förvara den i cykelförrådet så kan du förvara den i ditt förråd eller i din lägenhet. Det är förbjudet att förvara cyklar i trapphusen, läs mer nedan under rubriken Trapphus.

Dörrautomatik entrédörrar
Dörrarna ska alltid vara låsta!
Utifrån öppnas dörren genom att man håller upp taggen vid porttelefonen och då öppnas dörren med automatik.Man kan också låsa upp dörren med nyckel. När man låst upp låter man dörrautomatiken öppna dörren.
Invändigt finns möjlighet att öppna dörren med dörrvredet eller med hjälp av armbågskontakt vid hissväggen.

Dörren stängs alltid automatiskt.
OBS! Man får inte dra i dörren för att ”hjälpa till” att stänga den om man tycker att den stänger sig för långsamt, då går automatiken sönder.
En sensor känner av så att ingen kommer i kläm.

Om man vill att dörren skall stå öppen längre, t ex vid flytt, öppnar man som vanligt och bryter sedan strömmen med kontakten som sitter till vänster om automatiken (genom att vrida den till 0). Vid avslutad aktivitet är det viktigt att komma ihåg att slå på strömmen igen. Om man fäller ner låset som ställer upp dörren utan att stänga av automatiken, går automatiken sönder.
Tänk på att när du ställer upp dörren är det ditt ansvar att ha uppsikt, så att ingen obehörig går in.

Dörrmattor
Det är förbjudet att ha dörrmattor i trapphuset utanför lägenhetens ytterdörr. Anledningen är dels att det leder till rökutveckling i händelse av brand. Men även att det försvårar och fördyrar trappstädningen. Läs mer nedan under rubriken Trapphus.

Ekonomisk förvaltning
Tre Händer AB har hand om föreningens ekonomiska förvaltning. (Susanne Hansen, susanne@trehander.se.)

Energi/el
Varje lägenhetsinnehavare får själv teckna elabonnemang men någon elleverentör. Varje lägenhet står själv för kostnader för lägenhetens elförbrukning och abonnemang

Entrédörrar
Entredörrarna skall vara låsta. Om man behöver ställa upp dörren, följ instruktionen för dörrautomatik.
Den som ställer upp dörren ansvarar för att inte obehöriga eller djur smiter in.

Fasaden
Det är förbjudet att spika, skruva, borra eller på annat sätt göra hål i fasaden utan styrelsens godkännande i förväg. Framförallt den vita delen av fasaden är känslig. Om du utan styrelsens godkännande till exempel borrar hål i fasaden och det senare visar sig att det genom detta hål läcker in vatten som utvecklar sig till fuktskada så är det den du som blir ansvarig och ersättningsskyldig. Det innebär att du kan få betala för att reparera och återställa fasaden. Man måste alltså ha ett godkännande från styrelsen innan man gör någon förändring vid/på husfasaden eller vid utsidan av sin lägenhet. 

Du får inte heller måla eller på annat sätt röra fasaden utan styrelsens godkännande. Det gäller även balkongens golv och tak.

BRF sandskogen Anvisningar för fasader och balkonger juni 2021.pdf

 Här kan du läsa mer om vilka som ingår i styrelsen.

Fast montering i fasaden
Läs mer ovan under rubriken Fasaden.

Fastighetsskötsel
Bostadsrättsföreningen har avtal med HSB Göta Det innebär bland annat att det är HSB Göta som har hand om gräsklippning, snöröjning med mera på de allmänna ytorna. Det är också de som sköter om vår fastighet och det är till dem man ska vända sig för att påtala akuta fel eller skador på fastigheten. Observera att om du anlitar dem för åtgärd i din egen lägenhet får du själv stå för kostnaden. Klicka här för mer information.

Felanmälan
Det är du själv som ansvarar för lägenhetens inre. Får du till exempel stopp i avloppet eller om diskmaskinen går sönder får du själv se till att det åtgärdas och du får själv stå för kostnaden. Fastigheten i övrigt ansvarar föreningen för. Fel och skador anmäler du till HSB Göta. Om det inte är akut kan du också meddela styrelsen. Klicka här för mer information.

Fest
Läs mer nedan under rubriken Goda grannar.

Frånluftsventiler i kök och badrum - Rengöring
Skötselinstruktion frånluftsventiler i kök och badrum.pdf Här kan du läsa hur du gör rent dina frånluftsventiler i kök och badrum.

Föreningsstämma
Ordinarie föreningsstämma hålls normalt i april-maj varje år. Kallelse skickas ut i alla postfack 2-4 veckor före.

Förslag och motioner
Har du förslag på förändringar eller förbättringar så är bästa sättet att skriva ner dem i en motion som du ger till styrelsen inför ordinarie föreningsstämma (årsmötet). Då har alla medlemmar möjlighet att göra sin röst hörd.

Försäkringar
Bor man i bostadsrätt ska du ha en speciell bostadsrättsförsäkring (utöver den vanliga hemförsäkringen). Vår förening har valt att teckna en bostadsrättsförsäkring som gäller för alla medlemmar. På så sätt blir det lägre kostnad. Det innebär med andra ord att du inte behöver teckna en egen bostadsrättsförsäkring (observera att det inte är samma sak som hemförsäkring). Har du frågor, kontakta någon i styrelsen. Här kan du läsa om vilka som ingår i styrelsen.

Förvaring i trapphus
Läs mer nedan under rubriken Trapphus.

Glasa in balkong/uteplats
Du måste ha tillstånd från styrelsen innan du börjar glasa in. Här kan du läsa om vilka som ingår i styrelsen. Under rubriken "För medlemmar" finns mer information om inglasning.

Goda grannar
Alla är vi olika med våra egna vanor, levnadssätt, arbetstider och så vidare. Men samtidigt har alla rätt till lugn och ro i sin bostad. Visa därför dina grannar hänsyn. Vi bor ju vägg i vägg, ditt golv är grannens tak och så vidare.

Tänk på att TV och stereo kan störa dina grannar, ljud sprids genom både väggar, golv och tak – men även genom öppna fönster. Räkna med att dina grannar vanligen vill sova/ha tyst mellan kl. 22.00 och 06.00.

Om du är osäker på om ditt ljud stör grannarna - fråga dem!
Om du störs av ljud från din granne – prata med dem!

Självklart får du bjuda hem vänner, spela musik och ha fest. Men planerar du att ha fest så tala om det för dina grannar ett par dagar i förväg eller sätt upp en lapp i trapphuset. Då är det lättare att ha överseende med skratt och musik. Nästa gång är det kanske grannens tur att ha fest…?

Grillning
Grillning är för mången livskvalité. För andra är det ett elände eftersom det innebär att lägenheten fylls av grillos. Under några somrar har styrelsen fått klagomål från medlemmar i lägenheter där man fått in grillos och rök från grannen som grillat. För att minska risken för osämja följ följande:

Du som ska grilla:
Knacka på hos grannen och ”förvarna” om att ni ska grilla. Kolla om det stör och kom fram till en gemensam lösning.

Du som bor närmast ”grillaren”:
Gå till grannen, från vilkens grill det osar in hos dig och påtala detta. Om du inte säger till tror den som grillar att det är ok, att det inte stör…

Glöm inte att säkerheten är ytterst viktig. Om något skulle hända är det till syvende och sist ”grillmästaren” som bär hela ansvaret.

Det råder olika regler i olika föreningar om grillning på balkonger. I vår förening vill vi inte förbjuda grillning på balkongerna.

Det är förbjudet att tända grillen med tändvätska! Anledningen är både att det blir mer rök och grillos med tändvätska och att det ökar risken för brand. Det är bara tillåtet att tända grillen med eltändare eller tändklossar.

Placera grillen stadigt – håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt. Placera inte grillen vid en träfasad eller ett öppet fönster. Läs mer här i ett informationsblad från styrelsen inför sommarsäsongen 2011.

Hissen
På sidan med kontaktuppgifter kan du läsa om hur du gör felanmälan.

Huvudsäkring
Vad ska jag göra om strömmen går i min lägenhet? Börja med att kontrollera i elskåpet i din klädkammare. Kanske det är någon automatsäkring eller jordfelsbrytaren som löst ut. Ser allt ok ut kan det vara huvudsäkringen som löst ut. Här finns mer information om var du vänder dig om huvudsäkringen gått.

Hyra ut i andra hand
Under vissa förutsättningar kan du som medlem i bostadsrättsföreningen få hyra ut din lägenhet i andra hand under en begränsad period. Om du inte har beaktansvärda skäl (se nedan) godkänner styrelsen att du hyr ut din lägenhet under högst ett år.

Att hyra ut i andra hand innebär att du som medlem i bostadsrättsföreningen upplåter din lägenhet till någon annan som ska använda lägenheten självständigt. Om du bara ska upplåta en del av din lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver du inte fråga styrelsen om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt, det vill säga så länge du själv också bor kvar i lägenheten.

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du först ansöka skriftligt till bostadsrättsföreningens styrelse. Det räknas som andrahandsuthyrning även om du inte tar betalt. Ange varför du vill hyra ut lägenheten, till vem och för hur lång tid. Du måste också skicka med en kopia av andrahandskontraktet. Styrelsen tar normalt upp ärendet på nästkommande styrelsemöte. När styrelsen har tagit beslut får du svar. Om styrelsen inte går med på att du hyr ut så får du även meddelande om skälen för beslutet.

Du har rätt att hyra ut lägenheten om du har ”beaktansvärda skäl” enligt bostadsrättslagen. Det kan bland annat vara att du ska arbeta eller studera på en annan ort, är borta på grund av sjukdom, militärtjänstgöring eller om du vill provbo med din partner. I övriga fall gör styrelsen en prövning av skälen för att du vill hyra ut din lägenhet i andra hand.

Skälen för att du vill hyra ut din lägenhet påverkar hur länge du får göra det. Om du inte har ”beaktansvärda skäl” enligt bostadsrättslagen godkänner styrelsen att du hyr ut din lägenhet under högst ett år.

Tänk på att även om du hyr ut din lägenhet i andra hand är det ändå du som är ansvarig för att månadsavgiften betalas och för att din hyresgäst sköter sig. Om din hyresgäst till exempel missköter sig genom att störa grannarna så är det du som är ansvarig.

Hyr du ut lägenheten utan styrelsens medgivande riskerar du att bli av med nyttjanderätten, det vill säga du riskerar då att förlora din bostadsrätt. Då har föreningen rätt att säga upp dig och tvinga dig att flytta.

Blanketter för Ansökan och kontrakt finns under fliken Blanketter

Individuell mätning av Värme och varmvatten
Förbrukningen av värme och varmvatten mäts per lägenhet och debiteras per lägenhet. På så sätt får du själv möjlighet att påverka kostnaden. Förhoppningen är att förbrukning av värme och varmvatten på detta sätt går ner, vilket är bra både för din ekonomi och för miljön. Föreningen debiterar en preliminär avgift varje månad. Två gånger per år görs en avräkning mot faktisk förbrukning och man får antingen tillbaka eller betala in mellanskillnaden. Det är bra att läsa av sina mätare en gång per månad, dels för att hålla koll på sin förbrukning och att ha som underlag för att stämma av avräkningen.

Internet
Fastigheterna har fiberkabel med 100 Mbps, läser mer under rubriken TV, telefon och internet.

Låscylindrar
Om du vill byta lås i din ytterdörr ska du ta kontakt med Belinda Sjöstrand i hus 100. Han är låssamordnare och du måste ha hans godkännande för att få rätt nycklar. Låsbyte eller nyckelbeställning ska alltid samordnas med låssamordnare.

Myror inne i lägenheten
Se vidare under rubriken Skadedjur

Namntavlor
Namntavla finns uppsatta i trapphusentrén. Om du vill ändra eller lägga till namn på namntavlan så maila till brfsandskogenvarberg@outlook.com eller lägg en lapp i någon styrelsemedlems postfack. Tänk på att ange vilken lägenhet det gäller och vilka namn som skall finnas med.

Något inne i lägenheten går sönder
Varje lägenhetsinnehavare ansvarar själv för det inre underhållet och reparationer. Är du osäker på vad du själv ansvarar för så kontakta någon i styrelsen. Här kan du läsa om vilka som ingår i styrelsen.

Något utanför lägenheten går sönder
Föreningen står för det yttre underhållet av fastigheten. Kontakta styrelsen om du upptäcker något som är fel eller har hänt utanför lägenheten. Är det något fel eller skada som måste åtgärdas akut ringer du till HSB Göta, läs mer här.

Nycklar
Om du behöver beställa nya nycklar ska du ta kontakt med Belinda Sjöstrand, Marmorgatan 100. Det är enbart styrelsen som kan beställa nya nycklar. Ska du byta lås i din ytterdörr måste det göras i samråd med styrelsen.

Ombyggnad se renovering

Parkering
Parkering är endast tillåten på markerade platser. Varje lägenhet har en egen parkeringsplats. Gästparkeringarna är till för våra gäster. Har du mer än en bil så finns det möjlighet att ställa fordonet på parkeringen vid Brearedshallen (tvärs över gatan från våra fastigheter) eller på parkeringen vid Breareds torg (inte många meter bort).

Felparkerade bilar innebär inte bara ett irritationsmoment för övriga boende utan framför allt en säkerhetsrisk genom att till exempel ambulans och brandkår inte kan ta sig fram.

Självklart får du ställa din bil en bit från porten om du har mycket att bära eller om du ska lämna/hämta någon som har svårt att gå. Använd sunt förnuft. Låt inte bilen stå längre än nödvändigt, normalt maximalt 10 minuter. Parkera inte för nära porten, andra behöver kunna ta sig fram smidigt under tiden din bil står parkerad.

Vårt område övervakas av Parkeringstjänst i Väst AB. Felparkerar du så riskerar du parkeringsbot. Parkeringstjäns i Väst AB nås på telefonnummer 0340- 67 55 75. Du kan läsa mer här.

Paraboler
Paraboler får inte fästas i fasaden utan styrelsens godkännande i förväg. Paraboler får inte monteras så att de sticker ut utanför balkongens räcke. Det handlar om säkerhet. De allra flestas behov kan tillgodoses genom utbudet som tillhandahålls genom bredbandsTV eller via internet, varför behovet av parabol bör minska med tiden.

Plantering av buskar
Se rubrik Buskar/häck ovan

Porttelefon
I porttelefonen finns register över vilka som är nåbara från porttelefonen.
När någon ringer från porttelefonen trycker du # på din telefon för att öppna dörren.

Om du vill ändra uppgifterna som finns i porttelefonen, så skicka ett mail till brfsandskogenvarberg@outlook.com eller lägg en lapp i någon av styrelsens postfack.

Renovera/Ombyggnad
Planerar du större renovering av din lägenhet bör du meddela styrelsen innan du börjar. Vissa förändringar kan kräva styrelsens godkännande. Mindre renoveringar (som att till exempel att byta ytbeläggning på golv och måla om) kan du självklart göra utan styrelsens godkännande.

Vid förändring som rör det yttre bör du meddela styrelsen innan du börjar. En del förändringar får du inte göra utan styrelsens godkännande. Till exempel krävs styrelsens godkännande innan du glasar in din balkong eller sätter upp staket runt din uteplats. Anledningen är bland annat att vi strävar efter ett enhetligt utseende. Om du är osäker på om din ombyggnation/renovering behöver styrelsens tillstånd, så skicka ett mail till styrelsen eller fråga i Boappa.

Om du ska renovera eller göra någon typ av ombyggnad som kräver styrelsens godkännande använder du blanketten - ansokan_om_medgivande_ombyggnad_bostadsratt_0.pdf

Rökning
Det är självklart tillåtet att röka både i din egen lägenhet och utanför. Men visa hänsyn till dina grannar. Röker du i din lägenhet så tänk på att det snabbt drar ut rök i trapphuset om du låter din ytterdörr stå öppen.

I trapphuset är rökning förbjudet.

Samfälligheten Fältspaten
Samfälligheten Fältspaten ser till att de gemensamma ytorna (parkering, soprum, lekplatser med mera) sköts. Läs mer här 
Samfällighetens hemsida har adress www.faltspaten2varberg.se

Skadedjur i lägenheten
Om du fått någon typ av skadedjur i din lägenhet som t ex myror, vägglöss, osv har du skyldighet att meddela det till styrelsen. I föreningens fastighetsförsäkring finns ett skydd mot skadedjur. Man tar kontakt med Anticimex och får hjälp av dem.

Sopor och övrigt avfall
Vid respektive hus finns soprum med bingar för vanliga sopor, matavfall, tidningspapper, kartong/wellpapp och glas. På gården (vid parkeringarna) finns två soprum där du även kan lämna plast, metall och batterier.

Är soptunnorna/bingarna fulla, gå till något av de andra soprummen där det oftast finns plats. Blanda inte kartong i tidningsbingen och så vidare. Tryck ihop kartonger. På det sättet sjunker kostnaden för sophämtning och risken för skadedjur minskar. Läs mer om sopsortering på Varbergs kommuns hemsida.

Här kan du läsa information om matvafallssortering.

Soprummen är försedda med lås. Nyckeln till din ytterdörr passar till alla fem soprum på området. Är det fullt i "ditt" soprum så släng soporna i något av de andra soprummen.

Endast hushållsavfall får lämnas i soprummen. Avall och sopor från renovering, från ditt företag och så vidare får inte lämnas i soprummen.

Den som inte slänger sina sopor i därtill avsett kärl kommer att bli debiterad 200 kr i avgift.

Staket
Du måste ha tillstånd från styrelsen innan du sätter upp ett staket runt din uteplats. Läs mer här om vilka som ingår i styrelsen.

Föreningens riktlinjer gällande staket är att de ska byggas likt de som finns tidigare på plan 1, men de får inte fästas i fasaden.
De får inte vara högre än 1,10 m, mätt från marknivå.

Styrelsen
Här kan du läsa om vilka som ingår i styrelsen för bostadsrättsföreningen Sandskogen. Tveka inte att kontakta någon i styrelsen om du har frågor, åsikter eller rent av vill ge beröm. Styrelsen väljs på årsmötet (föreningsstämman), läs mer under rubriken Valberedning nedan.

Trafik
Se ovan under rubrikerna Bilkörning och Parkering.

Trapphus
Av säkerhetsskäl är det förbjudet att förvara saker i trapphuset. Det innebär att det är förbjudet att förvara barnvagnar och cyklar i trapphusen. Det innebär också att det är förbjudet att ha en dörrmatta utanför sin dörr eller att ställa ut sopor i trapphuset.

Anledningen är att vid brand fylls trapphuset snabbt av giftig rök och omöjliggör evakuering den vägen. Om trapphusen är fyllda av saker, sopor och mattor försvårar och fördyrar det dessutom städningen samt blir hinder för äldre och funktionshindrade.

Det har i domstol fastslagits att det är fastighetsägarens ansvar att se till at detta följs. Det vill säga det är vårt gemensamma ansvar, vi äger fastigheten tillsammans. Läs mer här.

TV, telefon och internet
Lägenheterna har utrustats med bredband som hanterar TV, telefoni och internet: net@seaside är Varbergs stadsnät. Det öppna nätet där tv, telefoni och internet samsas på en och samma gång. Lär mer på Varbergs Energis hemsida: http://www.varbergenergi.se/?id=4895. Där kan du också läsa mer om vilka leverantörer av tjänster du kan välja mellan.

Det är bara vissa digitalboxar för TV som går att koppla till bredbandsuttaget. På Varbegs Energis hemsida finns mer information: http://www.varbergenergi.se/?id=4924.

I klädkammaren/hallen i din lägenhet finns en centralenhet för lägenhetens uttag till internet, telefoni och TV. I skåpet finns en digitalbox som hanterar fördelning av bredbandet för internet, telefoni och bredband. Denna digitalbox tillhör fastigheten/lägenheten och den får du inte ta med dig när du flyttar. Läs mer här.

Utelåsning
Om du låster dig ute kan du få hjälp. Föreningen har avtal med ett Securitas. Läs mer under kontaktuppgifter.

Uteplats
Se rubrikerna Staket och Buskar/häck. I annat fall ta kontakt med styrelsen.

Valberedning
Valberedningen har till uppgift att till föreningsstämman (årsmötet) lämna förslag på vilka som ska ingå i styrelsen. Läs mer under rubriken Valberedning.

Värme och varmvatten
Förbrukningen av värme och varmvatten mäts per lägenhet och debiteras per lägenhet. På så sätt får du själv möjlighet att påverka kostnaden. Förhoppningen är att förbrukning av värme och varmvatten på detta sätt går ner, vilket är bra både för din ekonomi och för miljön. Föreningen debiterar en preliminär avgift varje månad. Två gånger per år görs en avräkning mot faktisk förbrukning och man får antingen tillbaka eller betala in mellanskillnaden. Det är bra att läsa av sina mätare en gång per månad, dels för att hålla koll på sin förbrukning och att ha som underlag för att stämma av avräkningen.